Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»:Ολα τα «εργαλεία» για τα μονοπώλια, φτώχεια και ανεργία για το λαό



Αποκαλυπτική και η παρουσίαση του «αναπτυξιακού νόμου» από τον υπουργό Οικονομίας
Τη δημιουργία μόλις 15.200 νέων θέσεων «απασχόλησης» σε βάθος χρόνου «διαφημίζει» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας από την εφαρμογή του νέου «αναπτυξιακού νόμου», ενώ, όπως
προκύπτει, η αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης αντιστοιχεί μόλις στο 1% της επίσημης ανεργίας και αυτό παρά τον πακτωλό των πολύμορφων ενισχύσεων προς το κεφάλαιο.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, παρουσιάζοντας χτες τον «αναπτυξιακό νόμο» υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα δημιουργηθούν 15.200 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα κίνητρα που θα δοθούν σε πρώτη φάση εκτιμώνται στα 3,6 δισ. ευρώ, και προέρχονται τόσο από την άμεση διοχέτευση κρατικού χρήματος (κονδύλια ΕΣΠΑ και Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και από τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις που παρέχονται απλόχερα με στόχο την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις της συγκυβέρνησης σχετικά με τις «νέες θέσεις εργασίας» είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένες και κατά τα φαινόμενα εκτός πραγματικότητας. Να σημειωθεί ότι στην ίδια την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «αθροιστικά οι τρεις τελευταίοι αναπτυξιακοί νόμοι (σ.σ. δηλαδή το 1998, το 2004 και το 2011, σε ορίζοντα 18ετίας και εν μέσω μεγάλων ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξής για μια δεκαετία) απέβλεπαν σε περίπου 75.000 νέες θέσεις εργασίας. Αν και ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός, η εκτίμηση της πραγματικής επίπτωσης είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς τόσο οι προβλεπόμενες, όσο και οι υλοποιημένες θέσεις εργασίας προέκυψαν από δηλώσεις των ίδιων των επιχειρήσεων»...
Πολλά τα «εργαλεία» για τη στήριξη του κεφαλαίου...

Επιπλέον, κατά τη χτεσινή παρουσίαση, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» είναι ένα μόνο από τα εργαλεία για την επαναφορά της οικονομίας στην «ανάπτυξη», εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, στη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά, όπως ανέφερε, θα συμπληρωθούν και από το νέο «αναπτυξιακό σχέδιο», το οποίο βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης. Ηδη, όπως είπε, η σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ είναι έτοιμη.
Από την πλευρά του, ο γγ Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Λ. Λαμπριανίδης, τόνισε πως ο νέος νόμος θα συμβάλει στην κατά περίπου 10% αποκατάσταση του ελλείμματος παγίου κεφαλαίου, το οποίο υπολογίζεται στα 79,1 δισ. ευρώ, έναντι 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΕΒ. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την τεράστια «αποεπένδυση», δηλαδή για την καταστροφή παγίων κεφαλαίων (μηχανολογικός εξοπλισμός, εγκαταστάσεις κ.ά.) που έχει συντελεστεί την τελευταία περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας του κεφαλαίου στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης θα απαιτήσει σειρά νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, και μάλιστα εν μέσω των κινδύνων και της «αβεβαιότητας» για τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Σε αυτό το φόντο, είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν αλλαγές στο νόμο για τις «στρατηγικές επενδύσεις», με κατεύθυνση τον παραπέρα εμπλουτισμό των ειδικών διατάξεων ταχείας αδειοδότησης (fast track), οι οποίες, παρά την ύπαρξη του σχετικού νόμου (εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια), δεν «περπάτησαν» στην προηγούμενη φάση...
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με «τεχνογνωσία» ΟΟΣΑ
Την ίδια ώρα με τον «αναπτυξιακό νόμο», η κυβέρνηση «τρέχει» και μια σειρά αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
«Αυτή τη στιγμή η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι στο απόγειό της», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, μιλώντας στην «Καθημερινή». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις και τώρα είναι καιρός να γίνει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων».
Προσθέτει, επίσης, πως «ηπροώθηση ισχυρότερου ανταγωνισμούσε κομβικούς τομείς, όπως η Ενέργεια και οι Μεταφορές, μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς θα κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική σε άμεσες ξένες επενδύσεις και θα εκτινάξει τις εξαγωγές».
Αποκαλυπτική είναι η εκτίμηση του Α. Γκουρία ότι «η εφαρμογή των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων θα μπορούσε να προσθέσει ακόμα 4,4% στο πραγματικό ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία», ενώ την ίδια ώρα η βύθιση του ΑΕΠ στη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου έχει ξεπεράσει το 26%...
Παράλληλα, στο αντιλαϊκό τραπέζι πέφτουν και νέα προαπαιτούμενα. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υπογράμμισε πως τα «κόκκινα» δάνεια εμποδίζουν την παροχή πιστώσεων στην αγορά και αναφέρει πως μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει ότι πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία περί πτωχεύσεων, ώστε να επιταχυνθεί η «επίλυση» των «κόκκινων» δανείων και να εισαχθούν αποτελεσματικά κίνητρα και στόχοι, ώστε οι τράπεζες να ελέγχουν την πρόοδο που κάνουν στη μείωση των δανείων αυτών. Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλλονται και νέες παρεμβάσεις στο πτωχευτικό δίκαιο, σε συνέχεια αυτών που πέρασαν το καλοκαίρι του 2015.