Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Α. Μέρκελ:Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη



Το βρετανικό δημοψήφισμα ενθαρρύνει, την ίδια ώρα, φυγόκεντρες δυνάμεις και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενισχύοντας τμήματα «ευρωσκεπτικιστών» που περιμένουν στη γωνία, προκειμένου να αδράξουν την ευκαιρία για να τραβήξουν, εάν μπορέσουν, και εκείνες νήματα, ώστε να ξηλώσουν «το πουλόβερ» της ΕΕ... Ετσι, μέσα στις πρώτες ώρες από το
αποτέλεσμα για Brexit, διάφορα κόμματα (αντιδραστικά ή και σοσιαλδημοκρατικά) έσπευσαν να ζητήσουν δημοψηφίσματα για αποχώρηση της Ολλανδίας (Nexit), της Γαλλίας (Frexit), ή της Σουηδίας (Swexit)...
Ειδικότερα, στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα αντίστοιχο με αυτό της Βρετανίας σε κάθε χώρα της ΕΕ, ώστε να αποφασίσουν οι λαοί, αν θα παραμείνουν ή όχι στην «ολοκληρωτική ΕΕ», ενώ σχολίασε το αποτέλεσμα με τη φράση: «Νίκη για την Ελευθερία».
Στην Ολλανδία, ο αρχηγός του ακροδεξιού «Κόμματος για την Ελευθερία», Γκερτ Bίλντερς, ζήτησε και αυτός δημοψήφισμα, ώστε η χώρα του να ακολουθήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ και να «έχουμε τον έλεγχο της πατρίδας μας, των χρημάτων μας, των συνόρων μας και να χαράσσουμε τη δική μας μεταναστευτική πολιτική».
Στην Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός του αντιμεταναστευτικού ξενοφοβικού κόμματος της«Λέγκας του Βορρά», συνεχάρη τους Βρετανούς για το δημοψήφισμα, λέγοντας «ζήτω το κουράγιο των ελεύθερων πολιτών» και ζήτησε «να δοθεί η ίδια ευκαιρία στην Ιταλία».
Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό «Κόμμα του Λαού της Δανίας» (DF) σχολίασε πως το βρετανικό δημοψήφισμα «έδειξε πως η ΕΕ είχε εντελώς υποτιμήσει τον σκεπτικισμό του λαού» και πως οι Δανοί θα πρέπει να κάνουν επίσης δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα για την παραμονή της Δανίας στην ΕΕ ζήτησε και εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατικής «Κόκκινης - Πράσινης Συμμαχίας».
Στη Σουηδία, η Πάουλα Μπίμπερ από το «Σουηδικό Δημοκρατικό Κόμμα» συνεχάρη τους Βρετανούς, γράφοντας σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης πως «η Σουηδία είναι η επόμενη».
Είναι φανερό πως, αν μη τι άλλο, το κουβάρι των εξελίξεων μόλις έχει αρχίσει να ξετυλίγεται, ανοίγοντας το δρόμο διεργασιών που είτε θα συσπειρώσουν τις δυνάμεις εντός μιας νέας ΕΕ διαφόρων ταχυτήτων (στο πλαίσιο της ανισομετρίας των οικονομιών τους), είτε μπορούν να επιταχύνουν τη φθορά. 
Ισως, πάλι, αυτές οι διεργασίες να οδηγήσουν και σε διαφορετικούς, πιο «επίπονους» δρόμους, εάν τουλάχιστον συλλογιστεί κανείς την ακόλουθη, προχτεσινή μάλλον «σιβυλλική» δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου, Α. Μέρκελ, που ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημείωσε με νόημα τα εξής: «Ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη...».

Είναι κρίσιμο για τους λαούς να μην πέσουν στην παγίδα που στήνουν διάφορες μερίδες των αστικών τάξεων. 
Η φθορά των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα ρήγματα να αξιοποιηθούν, για να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη παντού, η σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.


Κυριακή 26 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ