Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΣΤΑΘΑΚΗΣ:Υπόσχεται ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο από την εκταμίευση των δόσεων

Όλα τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που θα προσφέρει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο για να ανακάμψει η κερδοφορία του διαφήμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», που διοργανώνουν το υπουργείο Οικονομίας και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.
«Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης κλείνει
ένας κύκλος που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι από την κυβέρνηση και μετά από μία οκταετία πρωτοφανούς ύφεσης η ελληνική οικονομία αν και βαθιά πληγωμένη μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου είναι μία από τις «θετικές» συνέπειες της συμφωνίας με τους θεσμούς.
Ο Γ. Σταθάκης δεσμεύτηκε ότι τους επόμενους 12 μήνες θα μηδενιστούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Βέβαια, η συγκεκριμένη υπόσχεση αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα λάβουν ζεστό χρήμα από την εκταμίευση των δόσεων, ενώ ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα διάφορα «προαπαιτούμενα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος «αναπτυξιακός νόμος». Το κεφάλαιο έχει να λαμβάνει και από τα κοινοτικά κονδύλια, καθώς, όπως είπε, με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα περάσουν φέτος στην «πραγματική οικονομία» 4 δισ. ευρώ και μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν στα 8 δισ. ευρώ.
Επιπλέον ζεστό χρήμα θα προσφέρει η υλοποίηση του «σχεδίου Γιούνκερ» και τα δάνεια που θα προσφέρουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.