Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση θεσμοθετεί τις απαιτήσεις του

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) την ερχόμενη Δευτέρα (7/12) θα συζητηθεί η ατζέντα της αντιλαϊκής πολιτικής, με την πλευρά της συγκυβέρνησης να προχωρά στην κατάρτιση νέου εφαρμοστικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί τα μέσα του Δεκέμβρη. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο βρίσκονται τα ζητήματα που αφορούν τη συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, η εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων για δημιουργία
συνθηκών ώστε να επενδύσουν λιμνάζοντα κεφάλαια, που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ (π.χ. απελευθερώσεις κ.ά.), η συγκρότηση του υπερ-ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων για τον ίδιο λόγο, η Ενέργεια (ΑΔΜΗΕ), οι περικοπές των μισθολογικών κονδυλίων στο δημόσιο τομέα κ.ά.
Την ίδια ώρα, οι Ελληνες βιομήχανοι στρώνουν το χαλί στις αντιλαϊκές παρεμβάσεις που δρομολογούνται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προτείνοντας παραπέρα περικοπές στα κρατικά κονδύλια για τις συντάξεις, ενόψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, στη Βουλή (αναμένεται το Γενάρη).
Οι απαιτήσεις του ΣΕΒ
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ μέσω του «εβδομαδιαίου δελτίου για την οικονομία» θέτει τους παρακάτω 4 άξονες:
1. Να υπάρξει μείωση των εξαιρετικά υψηλών ασφαλιστικών εισφορώνμ, «που, τελικώς, επιβαρύνουν με φόρους την εργασία μέσω χαμηλότερων μισθών και συμβάλλουν στην ελάττωση των θέσεων εργασίας». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η «τυχόν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε αναστολή επενδυτικών σχεδίων, εκτροπή της ανάκαμψης, όξυνση της ανεργίας αλλά και της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, και σε χαμηλότερα εισοδήματα άμεσα και έμμεσα»
2. Το ύψος των συντάξεων να προσδιορίζεται και από το σύνολο των εισφορών, που οι εργαζόμενοι καταβάλλουν σε ολόκληρη τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Ως πρόσθετες βαλβίδες ασφαλείας αναφέρουν την«κατάρτιση και δημοσιοποίηση αναλογιστικών μελετών σε τακτική βάση» καθώς και την απόδοση μιας... «αξιοπρεπούς σύνταξης» με γνώμονα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «αναλόγως της διαθεσιμότητας πόρων».
3. Να αξιοποιηθούν ως επικουρικά του συστήματος δημόσιας και υποχρεωτικής Ασφάλισης (πρώτος πυλώνας)τα επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας) και η ιδιωτική Ασφάλιση (τρίτος πυλώνας) με κυβερνητική θεσμοθέτηση.
4. Να παταχθούν η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, ιδιαίτερα μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλη την οικονομία, καθώς, με το συγκεκριμένο μέτρο, διασφαλίζεται το συλλογικό συμφέρον του κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, με τον τρόπο αυτό «θα γίνει δυνατή μια μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών», προκειμένου να δοθεί «ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η βελτίωση των εσόδων από εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή αποτελεί την «κύρια λύση για να χρηματοδοτηθεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην παρούσα συγκυρία».

Χαρακτηριστικά, επισημαίνουν ότι στο νέο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να τεθεί ξεκάθαρα το θέμα του ύψους των εισφορών σε επίπεδο που να μη δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις ελληνικές επιχειρήσεις, που υφίστανται τις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015