Να εφαρμοστεί άμεσα το μνημόνιο και άλλες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για να επιστρέψουν οι βιομήχανοι στην «κανονικότητα» των υψηλών κερδών, ζητούν οι πρόεδροι των πέντε βιομηχανικών συνδέσμων, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης.
Το κοινό άρθρο του Θεόδωρου Φέσσα (ΣΕΒ), του Αθ. Σαββάκη (ΣΒΒΕ), του Ευρ. Δοντά (ΣΒΘ & ΚΕ), του Δ. Μαθιού (ΣΒΑΠ), του Κλ. Μπάρλου (ΣΕΒΠΕ) δημοσιεύεται στο ΑΜΠΕ ενόψει των εκλογών, και επί της ουσίας περιλαμβάνει
«οδηγίες προς ναυτιλομένους» για το σύνολο των αστικών κομμάτων.
Οι βιομήχανοι θέτουν ως πρώτη «πρόκληση» την «άμεση εφαρμογή» όλων των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και των «δημοσιονομικών προσαρμογών» που προβλέπει το μνημόνιο. «Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά εφαρμοστεί η συμφωνία, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και την ευημερία», αναφέρουν στο άρθρο τους, εννοώντας προφανώς την «κανονικότητα» της μόνιμης φτώχειας του λαού, των πολύ χαμηλών μισθών και των σφαγιασμένων εργατικών δικαιωμάτων που προϋποθέτει η «επόμενη μέρα» της μετάβασης στην καπιταλιστική ανάκαμψη.
Η δεύτερη «πρόκληση» κατά τους βιομηχάνους, είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα λειτουργήσουν ως «αναπτυξιακό αντίβαρο» για να περιορίσουν τις επιπτώσεις «του νέου κύκλου ύφεσης που ανοίγεται μπροστά μας». Κεντρικό στοιχείο αυτών των πολιτικών, θα πρέπει να είναι «η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης ως βασικών συστατικών μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», σύμφωνα με το άρθρο, καθώς οι βιομήχανοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ζεστό χρήμα και άλλα προνόμια, παράλληλα με τη συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και την εξασφάλιση πολύ φθηνών εργαζόμενων.
Στο δια ταύτα, οι βιομήχανοι ζητάνε «διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις μέσα από αλλαγές στο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως οι αδειοδοτήσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η καινοτομία, η τεχνολογία και η εξωστρέφεια, οι λειτουργικές υποδομές, η λειτουργία και εποπτεία της αγοράς, το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας». Επίσης απαιτούν τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας «για τον καλύτερο συντονισμό και την εκπόνηση μιας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής».