Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Απογειώνεται η φοροληστεία του λαού

Με μπούσουλα τη δεδομένη, έτσι κι αλλιώς, απογείωση των φορολογικών εσόδων, την οποία ετοιμάζονται να φορτώσουν στις λαϊκές πλάτες, η συγκυβέρνηση εξετάζει τα «εναλλακτικά» σενάρια σχετικά με της διαμόρφωση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπό εξέταση «εξαίρεση» από το νέο καθεστώς (όπως για το ψωμί και το γάλα) συνεπάγεται την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση άλλων εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Ετσι, ο πήχης του ενιαίου συντελεστή ξεκινάει από το 16% και φτάνει στο
18% ή ακόμη και στο 19%, ανάλογα με το κάθε αντιλαϊκό σενάριο. Να σημειωθεί ότι ο ενιαίος ΦΠΑ αποτελεί πάγιο αίτημα των «θεσμών», ιδιαίτερα από την πλευρά του ΔΝΤ.
Η όποια εξέλιξη σημαίνει τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας μέσω της αύξησης του συντελεστή σε εμπορεύματα και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 13%. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εστιατόρια, καφενεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία και καταλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης, σχεδόν το σύνολο του διαθέσιμου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας.
Σε συνδυασμό με το ύψος της φοροαφαίξης από το ΦΠΑ και ως αντιλαϊκή εφεδρεία, εξετάζεται και η απόσυρση της «ελάφρυνσης» κατά 30% που ισχύει στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης».
Σταθερά στα ύψος του διατηρείται και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ενώ αποσύρονται και οι κυβερνητικές υποσχέσεις σχετικά με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο
«Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μέσω συνέντευξής του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR. Παράλληλα, επιχειρώντας να βρει στηρίγματα στην αντιλαϊκή πολιτική, εξαπέλυσε απειλές, λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει, γιατί, όπως είπε, αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα κυριαρχηθεί από «ακραίες δυνάμεις».
Μιλώντας, εξάλλου, στο συνέδριο «European Business Summit»στις Βρυξέλλες, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «ελπίζω πως θα υπάρξει μια συμφωνία τις προσεχείς μέρες ή βδομάδες», λέγοντας ότι έτσι μπορεί να «ξεκλειδώσει» οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, δηλαδή τα δάνεια που απομένουν από το τρέχον μνημόνιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, Ο Γ. Βαρουφάκης εστίασε στα παρακάτω:
-- Διαβεβαίωσε για την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε μια «σοβαρή αναδιάρθρωση του ΦΠΑ», καθώς και για την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, «μακριά από τη λογική του ξεπουλήματος».
-- Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, είπε πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, δίνοντας έτσι συνέχεια στις χαρακτηριστικές αναφορές της κοινής δήλωσης Τσίπρα - Γιούνκερ και επαναφέροντας ουσιαστικά τη διατύπωση της αντιλαϊκής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη. Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα «δίκαιο» και «αποτελεσματικό σύστημα» κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).
-- Διαβεβαίωσε την πλευρά του ΔΝΤ ότι στις 12 Μάη θα αποπληρωθεί η δόση προς αυτό, ύψους 750 εκατ. ευρώ.
-- «Δικαιολογήθηκε» για την καθυστέρηση της συμφωνίας, λέγοντας ότι η διαβούλευση επικεντρώνεται σε διαδικαστικά ζητήματα για την «απελευθέρωση της δόσης».
-- Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα», τόνισε πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συζήτηση για τη «μετά τον Ιούνιο εποχή» και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε τα τρία «απαραίτητα στοιχεία» του προγράμματος και, συγκεκριμένα, ένα νέο «επενδυτικό πακέτο», τις ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς επίσης και για την «καταπολέμηση της φτώχειας», δηλαδή τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τόνισε: «Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία πλέον, μιλάμε την ίδια γλώσσα, η ερώτηση είναι αν είμαστε αρκετά κοντά».
Ο δε αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Guardian», εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια συμφωνία με τους δανειστές. Δήλωσε συγκεκριμένα:«Ελπίζω τη Δευτέρα να υπάρξει ένα σημάδι προόδου και να ανακοινωθεί ότι μια συμφωνία είναι ορατή. Ως τώρα οι συνομιλίες έχουν δείξει ότι υπάρχει κοινό έδαφος στις αλλαγές και στα πολιτικά μέτρα. Συνεπώς πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων».