Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Διαδίκτυο: Πιέσεις της ΕΕ στο μονοπώλιο της «Google» για «παραβίαση του ανταγωνισμού»...

Την άσκηση δίωξης εναντίον της εταιρείας «Google» για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στο πεδίο των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο σε βάρος άλλων «μηχανών» αναζήτησης εξετάζουν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, απειλώντας με αυτόν τον τρόπο τον αμερικανικό κολοσσό με βαριά πρόστιμα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στόχος των πιθανών διώξεων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου του πανίσχυρου ομίλου καθώς η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα που ανέρχονται έως
και στο 10% του παγκόσμιου τζίρου οποιασδήποτε εταιρείας κριθεί πως παραβιάζει τον ανταγωνισμό (κινείται δηλαδή σε βάρος ευρωενωσιακών μονοπωλίων...).
Ανώτερο στέλεχος της ΕΕ δήλωσε μάλιστα στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, αναμένεται να κάνει μία «σημαντική» σχετική ανακοίνωση αναφορικά με την «Google» μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν. Όλες οι τελευταίες συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η Δανή επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ θα απαγγείλει σε βάρος της «Google» την κατηγορία ότι «εκτρέπει την κίνηση από ιστοτόπους αντιπάλων της προς όφελος των δικών της υπηρεσιών». Ακόμη η Βέστεϊγιερ αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη έρευνας για τις πρακτικές της «Google» σε ό,τι αφορά το λογισμικό για συσκευές με λειτουργικό σύστημα «Android», το οποίο της ανήκει.
Στο ενδεχόμενο ανάληψης νομικής δράσης εναντίον της «Google» είχε αναφερθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γκίντερ Έτινγκερ, ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη θεματική ενότητα «Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία», επικρίνοντας τις πρακτικές της «Google» σε βάρος ευρωπαϊκών τεχνολογικών μονοπωλίων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι με πρώτο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και σημαντικά στελέχη αμερικανικών μονοπωλίων έχουν επικρίνει κατά το παρελθόν οποιεσδήποτε προσπάθειες της ΕΕ να περιορίσει την ισχύ αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.
Στο στόχαστρο της ΕΕ, με το πρόσχημα της παραβίασης των κανόνων «υγιούς» ανταγωνισμού στον τομέα του λειτουργικού λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, είχε τεθεί προ ετών ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός «Μicrosoft» που κλήθηκε να πληρώσει στις Βρυξέλλες πρόστιμα ύψους 2,2 δισ. δολαρίων.