Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης: Άδικοι και δυσβάσταχτοι φόροι πλήττουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Άδικοι και δυσβάσταχτοι οι φόροι που πλήττουν τα λαϊκά νοικοκυριά τονίζει η Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ.
Σε ανακοίνωσή της τονίζει:
«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας και εντείνοντας την αντιλαϊκή της πολιτική, επιβάλλει το νέο και πιο «φουσκωμένο» χαράτσι, τον περιβόητο «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων ( ΕΝΦΙΑ). Ένα χαράτσι που ήρθε σαν προσωρινό μέτρο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τώρα μονιμοποιείται μέσω των εκκαθαριστικών της Εφορίας σε έξι δόσεις.
Η φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης, μέσα από την υπέρογκη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στοχεύει στην είσπραξη 500 εκ. ευρώ από την μια μεριά και από την άλλη ενισχύει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση της λαϊκής στέγης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια, αφού καταργείται κάθε όριο προστασίας για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τα δυσβάσταχτα χαράτσια στη λαϊκή στέγη και περιουσία σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν στις τράπεζες τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και τα οποία από 1/1/2015 θα έρθουν αντιμέτωπα με την εφαρμογή του περιβόητου «Κώδικα Δεοντολογίας» της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος ανοίγει το δρόμο για μαζικά ξεσπιτώματα λαϊκών οικογενειών.
Όσο για τα «λάθη» και τις «διορθώσεις» που εξαγγέλθηκαν, αυτά είναι στάχτες στα μάτια των εργαζομένων προκειμένου να καλυφθούν οι αιτίες και οι στόχοι των άγριων αντιλαϊκών χαρατσιών.
Η μεγαλύτερη αδικία στον ΕΝΦΙΑ που δε διορθώνεται, είναι ο λαός να πληρώνει ενοίκιο στο σπίτι που απέκτησε με κόπους και θυσίες, στο αγροτεμάχιο που καλλιεργεί για να ζήσει.
Ζητάμε την πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την επιβολή του ενιαίου ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης παρουσιάστηκε από κάποιους ως ένα ακόμη μέτρο μείωσης φόρου, αφού από το 23% σε κάποια είδη ο ΦΠΑ θα μειωνόταν στο 19%. Όμως, ο ΦΠΑ 19% θα συμπαρασύρει άλλες κατηγορίες που σήμερα είναι στο 6,5% (π.χ. φάρμακα, βιβλία) ή στο 13%. Παρ’ όλο ότι η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει ότι έχει αποφασίσει την επιβολή ενιαίου ΦΠΑ, από τον Οκτώβρη του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκθεσή της για τις «φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη της ΕΕ» έστρωσε το χαλί για μια φοροεπιδρομή άνευ προηγουμένου.
Τα περισσότερα μέτρα εκείνης της έκθεσης είναι ήδη νόμος του κράτους (ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αυξήσεις στο ΦΠΑ και χαράτσια πάνω στη λαϊκή στέγη και την μικρή ακίνητη περιουσία).
Το μόνο που επιδιώκεται και με αυτό το μέτρα του ΦΠΑ είναι η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος για να το δώσουν ως φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια και η προοπτική και η αντιμετώπισή της δεν είναι θέμα αλλαγής μείγματος πολιτικής, αλλά ανατροπής αυτής καθαυτής της πολιτικής που για να κερδίσει το κεφάλαιο τσακίζει τα λαϊκά στρώματα.
Έχουμε την δύναμη να δώσουμε απάντηση στη σύγχρονη δουλεία που θέλουν να επιβάλουν. Δύναμη μας είναι η πάλη μας μέσα από τα σωματεία μας, ο αγώνας μας, η αλληλεγγύη μας».