Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Βουλγαρία: Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις αν προχωρήσει ο ρωσικός αγωγός «South Stream»

Σε ανοιχτές απειλές κατέφυγε η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να μην προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού «South Stream», για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Σε σχετική ανακοίνωση, υπογεγραμμένη από την Αμερικανίδα πρέσβη Μάρσι Ρίζ απευθύνεται προειδοποίηση για πιθανή επιβολή κυρώσεων σε νομικά και φυσικά πρόσωπα της Βουλγαρίας, τα οποία συνεργάζονται με την εταιρεία της Ρωσίας «Stroytransgaz», που έχει αναλάβει την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream».
Ως δικαιολογία για την προειδοποίηση παρουσιάζεται το γεγονός ότι η ρωσική εταιρεία έχει συμπεριληφθεί στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων της Ουάσιγκτον, που δημοσιεύτηκε στις 28 Απρίλη φέτος σαν απάντηση των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, οι κυρώσεις επιβάλουν απαγόρευση σε κάθε επιχειρηματική συναλλαγή αμερικανικών φορέων με τη «Strouytransgaz».
Πόλεμος συμφερόντων
Ωστόσο ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Βουλγαρία, που προσδοκούν οφέλη από το ρωσικό αγωγό, εμφανίζονται ενοχλημένα από την αμερικανική παρέμβαση, κάτι που αποτυπώνεται και σε πρωτοσέλιδα μεγάλων αστικών εφημερίδων. «Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Βουλγαρίας είναι κατηγορηματικοί ότι η προειδοποίηση αποτελεί απαράδεκτη πίεση και απειλή για τους Βούλγαρους οικοδόμους», γράφει η εφημερίδα της Σόφιας «Στάνταρτ».
Πάντως, η απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», καθώς έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της Κομισιόν να αρχίσει ποινική διαδικασία εναντίον της Βουλγαρίας με αφορμή υποτιθέμενων «παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά την επιλογή και την ανάθεση των εργασιών στον αγωγό».
http://www.902.gr/