Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΕΚΑΣ:Αναιρείται η αναδρομικότητα,επιταχύνεται η κατάργησή του



Στις πλάτες των δικαιούχων του ΕΚΑΣ για το έτος 2017 μεταφέρεται η «δέσμευση» του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιστραφούν τα αναδρομικά από όσους συνταξιούχους είχαν λάβει το επίδομα τους πρώτους μήνες του 2016 και με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν το έχασαν. Ετσι, με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε αργά προχτές το
βράδυ, η κυβερνητική ...γαλαντομία φορτώνεται, με το αζημίωτο για τον κρατικό προϋπολογισμό, στους δικαιούχους του επόμενου έτους, καθώς το ΕΚΑΣ θα κοπεί από μεγαλύτερο αριθμό - απ' ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν - και τα ποσά όσων συνεχίζουν να το παίρνουν θα είναι μικρότερα.
Οπως μάλιστα σημειώνεται στην Εισηγητική Εκθεση της τροπολογίας,«από 1.1.2017 και μέχρι 31.12.2019 και σε ετήσια βάση τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια καθώς και τα ποσά του επιδόματος (...) αναπροσαρμόζονται (...) προκειμένου τα ως άνω κριτήρια να βαίνουν κάθε έτος μειούμενα, με σκοπό αντίστοιχη ετήσια εμπροσθοβαρή μείωση της δαπάνης της παροχής μέχρι την ολοκληρωτική κατάργηση αυτής. Από 1.1.2020 η παροχή αυτή καταργείται».
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση, προκειμένου να κατασιγάσει την κατακραυγή για το νόμο που προέβλεπε ότι όσοι συνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ για το 2016, θα έπρεπε να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, τώρα θα πάρει και αυτά τα ποσά από τους δικαιούχους του 2017, πέραν των αρχικών περικοπών που προέβλεπε ο νόμος για το ίδιο έτος. Εδώ, ισχύει η λαϊκή φράση ότι η κυβέρνηση «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»!
Η ίδια η τροπολογία προβλέπει ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αρχίζει από την 1η Ιούνη αντί για την 1η του Γενάρη που οριζόταν αρχικά. Απ' αυτό προκύπτει ότι όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και αφού ήδη έχουν λάβει τη σύνταξη του Ιούνη, θα πρέπει να επιστρέψουν το επίδομα του μήνα αυτού. Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες των χαμηλοσυνταξιούχων δικαιούχων του ΕΚΑΣ είναι οι ίδιες που προέβλεπε και ο νόμος αρχικά. Στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι για τα έτη 2016 - 2017 η «εξοικονόμηση» για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι 570 εκατ. ευρώ (569 εκατ. στο νόμο).
Υπενθυμίζεται ότι η συνολική περικοπή στους χαμηλοσυνταξιούχους για το χρονικό διάστημα 2016 - 2019 ανέρχεται στο ποσό των 2,393 δισ. ευρώ, ενώ από το 2020 δεν θα καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ. Βέβαια, η απώλεια αυτή, που αφορά τους πιο φτωχούς συνταξιούχους, δεν αντικαθίσταται με τίποτα και σίγουρα δεν την κάνει λιγότερο επώδυνη το γεγονός ότι το μέτρο εφαρμόζεται στο διάστημα 3,5 ετών αντί των 4 ετών που προβλεπόταν.
Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε και την εγκύκλιο για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ του τρέχοντος έτους, με την οποία επαναλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις (εισοδήματα, ηλικία κ.λπ.) που προέβλεπε και ο αντιασφαλιστικός νόμος 4387/2016.
Κι άλλες «παράπλευρες» ανατροπές
Ακόμα, η τροπολογία προβλέπει την κατάργηση της οικογενειακής παροχής (προσαύξηση σύνταξης λόγω παιδιών) από τους δημοσίους υπαλλήλους, που όταν συνταξιοδοτηθούν οι συντάξεις τους θα υπολογιστούν με το νέο νόμο - λαιμητόμο. Επιπλέον, καταργεί ρητά προηγούμενες διατάξεις που όριζαν ότι, κατά τη συγκεφαλαίωση του συντάξιμου χρόνου των νέων ασφαλισμένων (μετά το 1993), διάστημα ίσο με έξι μήνες στην εργασία υπολογιζόταν ασφαλιστικά ως ένα έτος.
Με σχετική ρύθμιση καταργούνται και οι τελευταίοι κοινωνικοί πόροι προς Ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών, οδηγώντας σε απώλειες ύψους 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, όσον αφορά στον υπολογισμό των εφάπαξ σε Ταμεία Πρόνοιας αυτοαπασχολούμενων με το νέο νόμο, που έτσι κι αλλιώς επέρχεται μεγάλη μείωσή τους, ορίζεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται στο 60% ετησίως, όπως δηλαδή προβλέπεται και για τα εφάπαξ των μισθωτών, σύμφωνα με το νέο νόμο.