Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

«ΚΕΝΤΡΟ» ΚΑΙ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»: Κριτική στην κυβέρνηση απ' τη σκοπιά του κεφαλαίου, ανασυνθέσεις και μετατοπίσεις...



Οξύνοντας τους τόνους αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε προχτές: «Στις offshore πιάστηκαν στα πράσα. Στη διαπραγμάτευση τα έκαναν μαντάρα. Τα έδωσαν όλα στην τρόικα. Σήμερα στη Βουλή ακονίζουν περισσότερο τον κόφτη», αποσιωπώντας ότι η κυβέρνηση
συνεχίζει την πολιτική και τα αντιλαϊκά πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή, μετ' εμποδίων συνεχίζεται ο διάλογος με την υπόλοιπη, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, σοσιαλδημοκρατία για την ανασύνθεση του χώρου και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα το απόγευμα γίνεται η πρώτη εκδήλωση της λεγόμενης Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις (που έστησαν ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ κ.α.), με θέμα τις θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Αυτό, βέβαια, δεν κρύβει τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην όλη υπόθεση. Θυμίζουμε πως, στο τελευταίο συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η επικεφαλής του σχήματος Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την άποψή της ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η αυτοτέλεια των κομμάτων που συμμετέχουν και ότι η συζήτηση δεν θα πρέπει να καταλήξει στη δημιουργία νέου κόμματος.
Από το Ποτάμι στη ΝΔ
«Και αυτή η αξιολόγηση έχει καταντήσει βραχνάς. Οπως έχουμε πει έπρεπε να είχαμε τελειώσει νωρίτερα και αυτό θα μπορούσε να γίνει αν η κυβέρνηση είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα. Εστω και έτσι όμως πρέπει να τελειώνουμε με την αξιολόγηση και να προχωρήσουμε. Τα νησιά, ο τόπος μας, χρειάζονται ανάπτυξη και όχι νέους φόρους», δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, επαναλαμβάνοντας κωδικοποιημένα την κριτική του προς την κυβέρνηση, και τις θέσεις του κόμματός του, ώστε να επισπευσθεί η αναθέρμανση της εγχώριας οικονομίας του κεφαλαίου.
Σχετικά με τις διεργασίες και τις ανασυνθέσεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό, ο Στ. Θοδωράκης επιμένει κατ' αρχάς - με βάση την ορολογία που χρησιμοποιούν - να εστιάζει στο λεγόμενο κέντρο, και να μην περιορίζει τις αναφορές του μόνο στην κεντροαριστερά, με το σκεπτικό ότι έτσι χαρίζει τους κεντροδεξιούς στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως, επίσης, επιμένει στην άποψή του ότι δεν θα πρέπει η όλη προσπάθεια να καταλήξει σε μια χαλαρή «συνομοσπονδία» κομμάτων με κάποια «συμφωνία κορυφής», αλλά να στρατευτούν «στελέχη από την κοινωνία».
Χώρια το γεγονός ότι μια σειρά στελέχη του μορφώματος δεν βλέπουν με καλό μάτι όλο αυτό το παζάρι με το ΠΑΣΟΚ, όντας οι ίδιοι πλησιέστερα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Αλλωστε, χτες, 12 υποψήφιοι βουλευτές και άλλα στελέχη του Ποταμιού προχώρησαν σε δήλωση στήριξής τους προς τον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Κοινοποιούμε σήμερα την απόφασή μας να συνταχθούμε στην προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη, για έξοδο από την κρίση. Επιδιώκουμε να γίνουμε παραπόταμος, ενός αληθινού ποταμού Ελλήνων που θα μεταρρυθμίσει, επιτέλους, την Ελλάδα και θα την απαλλάξει από τη χειρότερη και πιο ανεύθυνα λαϊκιστική διακυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Η ΝΔ, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί σήμερα τη μόνη δύναμη που μπορεί να ηγηθεί μιας αποτελεσματικής προσπάθειας για να αποκατασταθεί η κυβερνητική σταθερότητα στο εσωτερικό και η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό περιβάλλον.
Καλούμε τους συμπολίτες μας, που εμπιστεύθηκαν και στήριξαν στο πρόσφατο παρελθόν την απόφασή μας να μετέχουμε στα κοινά, να εμπιστευθούν και τώρα την εκτίμησή μας, ότι η πραγματική ελπίδα για την Ελλάδα βρίσκεται στην πλειοψηφική συσπείρωση των πολιτών που επιθυμούν κυβερνήσεις αποτελεσματικές μετά τις εκλογές και όχι απλώς ευχάριστες προεκλογικά. Και πιστεύουμε ότι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ, θα την μετεξελίξει ταχύτατα στην πολιτική δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει αυτήν τη δημιουργική πλειοψηφική συσπείρωση».
Από το Ποτάμι, έσπευσαν να τους απαξιώσουν, λέγοντας ότι οι προαναφερόμενοι είχαν αποχωρήσει από το κόμμα τους ήδη από τις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015, «και από τότε κάνουν βόλτες έξω από τη ΝΔ αλλά δεν βρίσκεται κάποιος να τους ανοίξει την πόρτα. Οπως και τότε, έτσι και τώρα, τους ευχόμαστε καλή τύχη»...