Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Θηλιά πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία

Την ίδια ώρα, οι όποιες προβαλλόμενες από τη συγκυβέρνηση ως «κόκκινες γραμμές», αποδείχνονται «βαθιά πράσινες» στις επιδιώξεις και στις στοχεύσεις του κεφαλαίου και των πιστωτών του ελληνικού κράτους.
Χαρακτηριστική είναι χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην αναστολή «πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης», όπως δηλαδή για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία για τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες. Επί της ουσίας, από την1η Νοέμβρη, οι τράπεζες έχουν το ελεύθερο να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, καθώς και τυπικά πλέον καταργείται η όποια παρεχόμενη
προστασία, εν αναμονή, βέβαια, και του όποιου νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα κριτήρια των πλειστηριασμών στη στέγη της λαϊκής οικογένειας.
Με βάση προηγούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, δίνονταν μηνιαίες παρατάσεις στο «προσωρινό καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών» εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Παρά το γεγονός ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι συνεχίζονται, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, έσπευσε χτες να ανακοινώσει πως δεν θα δώσει άλλη παράταση στο «προσωρινό καθεστώς» της προστασίας από πλειστηριασμούς, το οποίο λήγει αύριο Σάββατο 31 Οκτώβρη.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύσει και για τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. 
Ετσι, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο, εντείνοντας εκβιασμούς και απειλές στα οικονομικά ανήμπορα νοικοκυριά.