Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Υπoυργός Εργασίας: Προτεραιότητα οι αλλαγές στο Aσφαλιστικό με βάση το μνημόνιο

Οι αλλαγές στο Aσφαλιστικό σύμφωνα με το μνημόνιο είναι η προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας, όπως δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του αρμόδιου υπουργού.
Ανέφερε πως «τόσο τα εργασιακά όσο και το ασφαλιστικό είναι στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν ανεξάρτητα αν
υπάρχει ή όχι το μνημόνιο, λέγοντας «τώρα είναι ο καιρός να αποδείξουμε ότι είμαστε και δύναμη μεταρρυθμίσεων, όχι επειδή μας το ζητούν από έξω, αλλά γιατί οι μεταρρυθμίσεις, οι ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι τομές, οι ρήξεις είναι αναγκαίες στην Ελλάδα».
Φυσικά ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές θα γίνουν με βάση το γράμμα του μνημονίου λέγοντας «τώρα λοιπόν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έχει την υπογραφή μας, την οποία θα πρέπει να σεβαστούμε» και για να αμβλύνει τις εντυπώσεις αναφέρθηκε σε αδύναμα μέτρα ισχυριζόμενο ότι «οφείλουμε να βρούμε εκείνα τα μέτρα τα ισοδύναμα που θα αδρανοποιούν τις νεοφιλελεύθερες αιχμές των μνημονίων, θα εξισορροπούν τα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνουν με δικά μας μέτρα αναπτυξιακά».
Βέβαια δεν ανέφερε ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα, που θα αποτρέψουν νέες μειώσεις των συντάξεις -κύριων και επικουρικών- λόγω και της εφαρμογής των νόμων του 2010 που προβλέπει το 3ο μνημόνιο και απλά δήλωσε πως «αν εμείς προτείνουμε (όπως θα έπρεπε να είχαμε κάνει χρόνια πριν) μια εθνική μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό, αυτή να αντικαταστήσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις που αριθμούνται» με στόχο να γίνει το Ασφαλιστικό βιώσιμο. Στο όνομα πάντως της βιωσιμότητας, το Ασφαλιστικό πάει από το κακό στο χειρότερο, από τις αρχές του '90 έως σήμερα, με τους νόμους που έχουν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει να υλοποιήσει.
Ανέφερε πως η επιτροπή των ειδικών θα καταθέσει «την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη τις προτάσεις της, για να υπάρξει χρόνος για έναν επαρκή δημόσιο διάλογο». Με τη φράση «θέλουμε αυτή η μεταρρύθμιση να καταστήσει το Ασφαλιστικό μας σύστημα, όχι μόνο βιώσιμο αλλά και δίκαιο. Να μην ανταποκρίνεται στο αίτημα το μνημονιακό και νεοφιλελεύθερο για καθαρή ανταποδοτικότητα», εμμέσως παραδέχθηκε ότι θα ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα σε βάρος του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, αλλά απλά δεν θα είναι καθαρή ανταποδοτικότητα.
Για τα εργασιακά ανέφερε πως θα επανέλθει η κανονικότητα, αλλά στην κανονικότητα δεν συμπεριέλαβε ούτε την αύξηση του κατώτατου μισθού ούτε φυσικά την προστασία των εργαζομένων από καθημερινή τρομοκρατία της εργοδοσίας, για την οποία ο Γ. Κατρούγκαλος απείλησε με κουτσουρεμένη νομιμότητα, λέγοντας «να στείλω το μήνυμα στην εργοδοσία ότι εμείς τη νομιμότητα, έστω αυτή τη κουτσουρεμένη νομιμότητα, θα την εφαρμόσουμε».