Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Εντείνεται η προσπάθεια προώθησης της κλωνοποίησης ζώων

  Κλωνοποίηση στις ΗΠΑ
Μετά την απόρριψη το 2011 των αρχικών προτάσεων που προέβλεπαν την ελεύθερη παραγωγή και διάθεση κλωνοποιημένων ζώων, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανήλθε, ήδη από το Δεκέμβριο του 2013, με δύο νέες προτάσεις οδηγίες «για την κλωνοποίηση ζώων για γεωργικούς σκοπούς» και «για τη διάθεση τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα». Οι προτάσεις αυτές συζητήθηκαν πρόσφατα σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) και Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται
να ανακοινώσουν τις θέσεις τους επί των συγκεκριμένων νομοθετικών κειμένων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ προτείνει την προσωρινή απαγόρευση της κλωνοποίησης των ζώων και της διάθεσης κλωνοποιημένων ζώων και εμβρύων στην αγορά, καθώς και την προσωρινή απαγόρευση της διάθεσης τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, την ίδια στιγμή εξαγγέλλει προκλητικά ότι ελεύθερα θα μπορούν να κυκλοφορούν οι απόγονοι των κλωνοποιημένων ζώων και τα τρόφιμα που προέρχονται από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων. Επίσης, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τη σήμανση αυτών των τροφίμων και για την ανιχνευσιμότητα στοιχείων από κλώνους, καθώς κρίνονται ιδιαίτερα κοστοβόρες για τα μονοπώλια.
Κλωνοποιημένα χοιρίδια στη Βρετανία
Κλωνοποιημένα χοιρίδια στη Βρετανία
Associated Press
Πέρα από τις δυνατότητες και τα πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας στη διαδικασία της κλωνοποίησης, ιδίως για την αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών του ανθρώπου, αξίζει να αναδειχθεί το πώς, από πλευράς σκοπιμότητας, αξιοποιείται σήμερα η τεχνολογία για την παραγωγή των κλωνοποιημένων ζώων.
 
 
Στο όνομα του ανταγωνισμού των μονοπωλίων
Οι επιχειρήσεις στον κλάδο της κτηνοτροφίας και της αγροτικής παραγωγής με τέτοιες μεθόδους επωφελούνται και αυξάνουν τα κέρδη τους μέσω της κλωνοποίησης, καθώς απαλλάσσονται από τα πολύ υψηλά κόστη της διαδικασίας διασταυρώσεων των ζώων για απογόνους με όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που απαιτεί μεγάλο πλήθος ζώων - προγόνων καθαρόαιμης ράτσας, πολύπλοκες συζεύξεις, συντήρηση υποδομών και πολύ χρόνο. Με απλά λόγια, δε χρειάζεται να διαθέτουν τεράστια κεφάλαια για να διατηρούν πολλά ζώα - πρόγονους αλλά θα αρκούν πολύ λιγότερα για να παράγονται μαζικά αντίτυπα αυτών.
Επιπλέον, η καθιέρωση χρήσης κλωνοποιημένων παραγωγικών ζώων σε ευρεία κλίμακα, σε μια χώρα ή και παγκόσμια, θα οδηγούσε σε πιο ασφυκτικό έλεγχο της παραγωγής από τα μονοπώλια, το «κλείδωμα» των παραγωγών στη χρήση τους, καθώς σταδιακά θα εξέλειπαν οι συμβατικοί μηχανισμοί διασταύρωσης για παραγωγικά ζώα και οι εναλλακτικές λύσεις που θα είχαν οι παραγωγοί στη διάθεσή τους, ενώ είναι αμφίβολο αν οι απόγονοι των κλωνοποιημένων ζώων θα συνέχιζαν να είναι υγιείς και να έχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ώστε κάθε παραγωγός να αναπαράγει με δικά του μέσα την καλή ράτσα που αγόρασε. Είναι κάτι ανάλογο με το «κλείδωμα» που μεθοδεύουν τα μονοπώλια κατασκευής Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στη φυτική παραγωγή.
Hδη, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, χώρες, όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες, κλωνοποιούν ζώα στο έδαφός τους. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί το ενδιαφέρον της ΕΕ, που επιθυμεί με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και να αυξήσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κτηνοτροφίας και των τροφίμων στα κράτη - μέλη της. Η εισηγήτρια της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Renate Sommer, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τίθεται το ερώτημα αν η κτηνοτροφία χρειάζεται την κλωνοποίηση για να είναι ανταγωνιστική», ενώ ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Εκτροφέων Αγροτικών Ζώων (EFFΑΒ), Jan Venneman, υποστήριξε ότι «σε 5 χρόνια θα πρέπει να εξεταστεί ξανά ... μπορεί να χάνουμε τη μάχη με τις ΗΠΑ». Οι εξελίξεις αυτές σημαδεύονται και από τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς μπροστά στις διαπραγματεύσεις της Διατλαντικής Εταιρικής και Εμπορικής Σχέσης (ΤΤΙΡ) ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ.
Σοβαρές οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Με δεδομένο ιδίως και τον προσωρινό χαρακτήρα της απαγόρευσης, αυξάνουν τις ανησυχίες για τη διατροφική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν τη μικρή διάρκεια ζωής των κλωνοποιημένων ζώων (πρόωρη γήρανση), που ενδεχομένως να επιδρά στην ποιότητα του κρέατος και των προϊόντων του και την εμφάνιση μεγάλου ποσοστού γενετικών ή άλλων ανωμαλιών στα κλωνοποιημένα ζώα. Παράλληλα, με τη μαζική παραγωγή «πιστών» αντιγράφων ζώων για εμπορική χρήση κληροδοτούνται τεχνικά χαρακτηριστικά και φρενάρεται η παραπέρα εξέλιξη και βελτίωση των φύλων μέσω των διασταυρώσεών τους, ενώ προστίθεται ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Επιπλέον, η γενετική ομοιομορφία αυξάνει τον κίνδυνο για τη δυνατότητα αντιμετώπισης μιας νέας νόσου, η διάδοση της οποίας θα μπορούσε να επηρεάσει όλα τα ζώα. Από τα στοιχεία, δε, που υπάρχουν μέχρι σήμερα, οι παρένθετες μητέρες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της κλωνοποίησης υποφέρουν, καθώς πάσχουν από δυσλειτουργίες του πλακούντα που συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των αποβολών και έχουν επίπονους τοκετούς, ενώ και τα έμβρυα βασανίζονται από διάφορες γενετικές δυσλειτουργίες, όπως είναι οι αρθριτικές και παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό θανάτων.
Απέναντι σε αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους που αναδεικνύονται, τα μονοπώλια δεν μπορούν να αναμένουν να δουν τις επιπτώσεις γιατί χρειάζονται πολλά χρόνια παρακολούθησης και αυτό σημαίνει χαμένος χρόνος και χρήμα. Ενώ ενδεικτικό των συμφερόντων που διακυβεύονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι ο σφοδρός ανταγωνισμός μεταξύ τους για την πνευματική ιδιοκτησία των ποικιλιών και των διασταυρώσεων που προκύπτουν.
Οι παραπάνω σοβαρές πτυχές στο ζήτημα της κλωνοποίησης δε λαμβάνονται υπόψη από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, καθώς τάσσουν την επιστήμη στην υπηρεσία του κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του. Μόνο η αποδέσμευση της επιστήμης από τα επιχειρηματικά συμφέροντα μπορεί να την κάνει όργανο για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Οι λαοί πρέπει να βάλουν στην άκρη αυτούς που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το μέλλον των τωρινών και των επόμενων γενιών, οργανώνοντας την πάλη τους με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αγώνων για μια κοινωνία που η επιστήμη θα υπηρετεί τον άνθρωπο.

Α.Β
Ριζοσπάστης Σάββατο 9 Μάη 2015