Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Θα εξαιρεθούν από την ΠΝΠ οι Ειδικοί Λογαριασμοί Έρευνας των ΑΕΙ

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υφαρπάζει τα ταμιακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου καθώς και το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων που συνήλθε το Σάββατο στην Αθήνα, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, Α. Μπαλτά.
Οι πρυτάνεις χωρίς να καταγγέλλουν συνολικά την ΠΝΠ ζητούν εξαίρεση των Πανεπιστημίων από αυτή, καθώς όπως
λένε «τα ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των μειώσεων των προϋπολογισμών και τη μη καταβολή δόσεων επιχορήγησης για το 2015». Ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι θα εξαιρεθούν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων - Έρευνας (ΕΛΚΕ) των πανεπιστημίων, από τους οποίους θυμίζουμε περνάνε όλες οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις από τις μπίζνες μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Από τους ΕΛΚΕ αποδίδεται στα πανεπιστήμια μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 10%.
Οι πρυτάνεις αποφάσισαν να περιμένουν τη σχετική εγκύκλιο εφαρμογής της ΠΝΠ και μέχρι τότε, καμία απόφαση μεταφοράς διαθεσίμων να μη ληφθεί από τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων.
Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, η Σύνοδος ζήτησε να δοθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα χρόνος για διαβούλευση πάνω στις αλλαγές που φέρνει, οι οποίες βέβαια δε θίγουν την ουσία της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ που την αποδέχονται και την εφαρμόζουν και οι παρούσες διοικήσεις των ιδρυμάτων. Είναι γι' αυτό χαρακτηριστικό ότι η Σύνοδος κρίνει ότι «απαιτείται προσεκτικότερος έλεγχος ώστε με τις εισαγόμενες αλλαγές να μη διαταράσσεται η συνεκτικότητα του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων».