Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Χτύπημα στους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τη δημόσια υγεία.

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπερψηφίστηκε χτες το απόγευμα επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις».
Πρόκειται για νομοσχέδιο προσαρμοσμένο στα συμφέροντα των μονοπωλίων, για λογαριασμό των οποίων βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμα και τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε άλλες αντιλαϊκές ρυθμίσεις, υπάρχει διάταξη που προβλέπει επί της ουσίας ασυλία (ελάχιστα πρόστιμα και αυτά μετά από πολλές προϋποθέσεις) για τις επιχειρήσεις που έχουν τζίρο μεγαλύτερο από 10 εκατ. ευρώ και παραβιάζουν τους όρους ασφαλείας των τροφίμων!
Προβλέπει, επίσης, για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους περαιτέρω επιβαρύνσεις και χαράτσια για τον κτηνίατρο, τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, την απελευθέρωση του γεωπονικού επαγγέλματος κ.ά.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, κατήγγειλε στην αρχή της παρέμβασής του ότι «η συγκυβέρνηση με την επιβολή βιβλίων στους αγρότες ζητάει με προκλητικό τρόπο να υπογράψουν αγρότες και κτηνοτρόφοι υπεύθυνη δήλωση και να δεχθούν την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για έλεγχο όποτε θέλουν οι εφορίες και άλλες ελεγκτικές αρχές. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό, αυτές τις μεθοδεύσεις, τις αγριότητες της συγκυβέρνησης και καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να μην υπογράψουν την άρση ασυλίας του σπιτιού τους».
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι από το άρθρο 1 ως το 36, αφορά στο κυρωτικό σύστημα και «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα βήμα περαιτέρω προσαρμογής του εθνικού κανονιστικού πλαισίου στο ευρωενωσιακό». Δηλαδή, «δεν είναι ένα βήμα προς την ασφάλεια τροφίμων για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά είναι στην κατεύθυνση συγκρότησης διοικητικών μηχανισμών και διαδικασιών φιλικών προς τον επιχειρηματία».
Για τα υπόλοιπα άρθρα, ανέφερε ότι αφορούν σε επιπλέον χαράτσωμα στους ήδη γονατισμένους αγροτοκτηνοτρόφους, όπως, για παράδειγμα, ο θεσμός του «κτηνιάτρου εκτροφής», που προβλέπεται στο άρθρο 60. «Πρόκειται - σημείωσε - για ιδιώτη κτηνίατρο. Θα πληρώνεται από τον κτηνοτρόφο και με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αντικαθίσταται η Κτηνιατρική Υπηρεσία στον τομέα υγείας των ζώων και ανοίγει ο ορίζοντας υποκατάστασης του τομέα δημόσιας υγείας με ιδιωτικές εταιρείες».
Φανερές οι συνέπειες της ΚΑΠ
Επισήμανε ακόμα ότι τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο έρχονται να προστεθούν σε όσα έχουν ήδη επιβληθεί από κυβέρνηση και ΕΕ με την ΚΑΠ και ξεκληρίζουν σταδιακά τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Επισήμανε ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, όσο και να «κονταροχτυπιούνται», δεν μπορούν να κρύψουν ότι υπάρχει μεταξύ τους στρατηγική σύμπλευση, αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευαγγέλιο την ΕΕ και την ΚΑΠ».
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, είπε, «χάνονται ετησίως 100.000 τόνοι αιγοπρόβειου γάλακτος εξαιτίας της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να σιτίσουν τα ζώα τους, στο αγελαδινό γάλα είμαστε ελλειμματικοί από 50% έως 60% και στο κρέας πάνω από 80%, έχουμε ξεκλήρισμα 15.000 κτηνοτρόφων που βγαίνουν βίαια από το επάγγελμα. Ηδη η γαλακτοπαραγωγή στην αγελαδοτροφία έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλο ποσοστό σε λίγα χέρια. Από 5.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, πήγαμε σήμερα στις 2.500».
Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ ενάντια στα αγροτοδικεία, ζήτησε να αποσυρθούν όλες οι διώξεις και να εξαλειφθεί κάθε ποινή που έχει επιβληθεί.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σε παρέμβασή της για το νομοσχέδιο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οσο η παραγωγή τροφίμων συνδέεται άμεσα και υπακούει στη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους, δεν θα προστατεύεται η ντόπια παραγωγή από εισαγωγές ομοειδών και θα υπονομεύεται η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Συνεπώς, η κριτική ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο και το να μιλάει κανείς για καλά, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα για το λαό, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την αποδοχή και υπεράσπιση των "υγιών επιχειρηματιών", αλλά και την ταυτόχρονη στήριξη της ΕΕ των μονοπωλίων».
Αλλωστε, όπως είπε, η σταδιακή διάλυση του ΕΦΕΤ, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, επιβεβαιώνουν ότι δεν θέλουν να υπάρχει κανένας έλεγχος.