Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία μπροστά στην απεργίαΤην Τετάρτη, 8 Ιούνη,απεργούν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες Μονάδες Υγείας - Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ όλης της χώρας. Στην Αθήνα, θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή για: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων όσοι
εργάζονται με ελαστικές σχέσεις, αποκατάσταση των απωλειών, ένταξη στα ΒΑΕ, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, φορολογία του κεφαλαίου στο 45%, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
Κινητοποίηση στο «Αττικόν»
Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν» ενάντια στην υποστελέχωση και την κρατική υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου. Η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς οι 15 επικουρικοί νοσηλευτές απέχουν από τις βάρδιες και τις αργίες γιατί είναι απλήρωτοι, ενώ 50 εργαζόμενοι στα 5μηνα απολύονται. Από τις προσλήψεις που προπαγανδίζει το υπουργείο Υγείας στο «Αττικόν» έχουν πάει 3 εργαζόμενοι. Για όλα αυτά συζήτησαν οι συγκεντρωμένοι με ασθενείς και εργαζόμενους, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.
Οπως δήλωσε ο Γιώργος Σιδέρης, γραμματέας του σωματείου και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), «σήμερα ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι υγειονομικοί, το Αττικόν - όπως και άλλα νοσοκομεία - έχει πάνω 300 κενές οργανικές θέσεις. Τα αποτελέσματα τα βιώνουν όλοι οι ασθενείς: Χαλασμένα μηχανήματα, κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, κλειστές χειρουργικές αίθουσες... Τώρα αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ας σκεφτεί ο καθένας. Γιατί με τόσο πλούτο που παράγεται η δημόσια Υγεία να στενάζει, ο κόσμος να ταλαιπωρείται και να χρυσοπληρώνει πολλές φορές για παροχές Υγείας που δικαιούται; Διότι και αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα, γιατί η Υγεία είναι γι' αυτούς κόστος, όχι αγαθό».
Εκτός λειτουργίας ο αξονικός στην Αρτα
Για μια ακόμη φορά, ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Αρτας, όπως ακριβώς και το 2013, είναι εκτός λειτουργίας εδώ και 2,5 μήνες λόγω βλάβης, όπως αναφέρεται σε Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρ. Ξανθό. Οι ανάγκες των ασθενών εξυπηρετούνται κατά τις εργάσιμες μέρες από το μοναδικό ιδιωτικό Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο στο Νομό. Ετσι, ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη, άλλα βαριά περιστατικά που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ή περιστατικά που χρειάζονται αξονική Σαββατοκύριακα κι αργίες, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και συχνά επιλέγεται η μεταφορά του ασθενούς στα Γιάννενα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του.
Το νοσοκομείο υποχρεώνεται να καταβάλλει 20.000 ευρώ μηνιαίως στον ιδιώτη και οι ασθενείς των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου πληρώνουν στον ιδιώτη όλο το ποσό της εξέτασης γιατί δεν έχει γίνει ακόμη εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα νυχτερινά - αργίες - υπερωρίες - εφημερίες από 1/1/2012.