Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΜΕ:Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν για δημόσια – δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.Θεώρηση όλων των Βιβλιαρίων Υγείας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Σε  πορεία προς την Βουλή, εξελίχθηκε η μαζική και μαχητική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, για δημόσια – δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, ενάντια στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών.
Με συνθήματα όπως «Έξω οι εταιρείες από την υγεία, δωρεάν να είναι τα νοσοκομεία» και «Δώστε βιβλιάρια σε όλον το λαό, η υγεία είναι αγαθό», εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι,  Λαϊκές Επιτροπές, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Αθήνα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πορεύτηκαν δυναμικά στη βουλή. (Δείτε εδώ βίντεο από την πορεία).


Στο συλλαλητήριο της Αθήνας παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωσή του σημείωσε ότι «Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο. Με τον τομέα της Υγείας δεν μπορεί να παίζει κανένας. Θα πρέπει να οργανωθεί άμεσα παλλαϊκός αγώνας για να ανατραπούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας». 
Νωρίτερα, στην ομιλία της απο το βήμα της συγκέντρωσης  η Όλγα Σιάντου μέλος του ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας σημείωσε ότι η Υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά λαϊκό δικαίωμα και αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο είναι ένα επιπλέον έγκλημα κατά των λαϊκών δικαιωμάτων. Οδηγεί σε νέα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, με επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υπάρχουν σήμερα σ’ ένα «βασικό πακέτο» επιπέδου φτωχοκομείου. 
Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα της υγείας αποτελούν σταθερό μέτωπο πάλης για τα ταξικά συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, για το ΠΑΜΕ, για τις ταξικές δυνάμεις στα σωματεία. Η Υγεία είναι ταξικό, είναι πολιτικό πρόβλημα και κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά μόνος του, αλλά μόνο μέσα από την καθημερινή οργανωμένη μαζική δράση των σωματείων ενάντια στη εργοδοσία και το κράτος.
Κάλεσε σε πάλη για δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας σε όλους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Για ένα σύγχρονο, ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πανελλαδική ανάπτυξη, κεντρικό σχεδιασμό, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κινήματος οργανωμένου, μαζικού, ταξικά προσανατολισμένου, να παλεύει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες και ταυτόχρονα να ανοίγει την προοπτική να γίνει ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει παίρνοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του. 
Τέλος εξέφρασε την ταξική αλληλεγγύη στον εργατόκοσμο της Κεφαλονιάς που δοκιμάζεται άγρια από το σεισμό και την αναλγησία του κράτους. 
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα συλλαλητήρια απηύθυναν μεταξύ άλλων: Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα ναυτεργατικά ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, το
Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (με προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η Ένωση Λογιστών Αθήνας και το Παράρτημα Λογιστών Πειραιά, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», το Σωματείο Εργαζομένων σε «FORTHNET – NETMED».
Στη Θεσσαλονίκη
Την απόφασή του να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, διαδήλωσε απόψε ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, με τη μαζική συμμετοχή του στη συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε το ΠΑΜΕ. (Δείτε εδώ βίντεο απο την πορεία).
Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, μίλησε η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με θύματα τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Κατήγγειλε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν τις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τόνισε ότι "η υγεία είναι ταξικό - πολιτικό πρόβλημα και κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά μόνος του, αλλά μέσα από την καθημερινή οργανωμένη μαζική δράση των σωματείων ενάντια στην εργοδοσία και το κράτος".
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα σε στήριξη της  πανυγειονομικής απεργίας την Πέμπτη και της συγκέντρωσης που οργανώνει το ΠΑΜΕ Υγείας στις 11 το πρωί στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα 
Πολύμορφες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την χώρα:
  • Στη Λάρισα, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργ. Κέντρου και σωματείων της δύναμής του, και ο τοπικός σύλλογος γυναικών που ανήκει στην δύναμη της ΟΓΕ, πραγματοποιήσε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Κατά την διάρκεια της παράστασης, η αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους, στον διοικητή Λάζαρο Μακρή.
  • Στην Καρδίτσα, Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από
    τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στην Καρδίτσα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα μέλη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ
  • Στη Κομοτηνή, παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου της Κομοτηνής πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ), το ΜΑΣ και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ. 
  • Στο Βόλο, Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο πραγματοποίησαν σήμερα στις 10 το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι
    ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Λαϊκών Επιτροπών Καραγάτς –Χιλιαδούς –Αγίου Βασιλείου και της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ως ένα πρώτο βήμα διαμαρτυρίας, που θα κορυφωθεί την Πέμπτη στις 6:30 το απόγευμα με το συλλαλητήριο που διοργανώνει στην πλατεία Πανεπιστημίου το ΠΑΜΕ.
  • Στο Λαύριο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, στο Μηχανουργείο ύστερα από κάλεσμα του
    Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών.
  • Στην Κατερίνη, πραγματοποιήθηκε. στην πλατεία Ελευθερίας από τις τοπικές Γραμματείες ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ και ΠΑΣΥ, τα ΔΣ του Συλλόγου της ΟΓΕ, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», των εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΚΑΛΛΑΣ», των εργαζομένων στα «Plaza» και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας.
  • Στην Αλεξανδρούπολη, οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ.
  • Στην Κέρκυρα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί στο νοσοκομείο από την τοπική γραμματεία
    του ΠΑΜΕ. Με πανό, συνθήματα και ντουντούκες έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους, μοιράζοντας προπαγανδιστικό υλικό.
  • Στην Άρτα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς. 
  • Στην Ξάνθη, η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ
    πραγματοποίησε το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. 
  • Στην Ορεστιάδα, το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας
  • Στην Πτολεμαΐδα, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ από τη τοπική
    γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στα πλαίσια της κινητοποίησης έγινε διανομή ενημερωτικού υλικού για την προπαγάνδιση των αιτημάτων αλλά και της ανάδειξης των προβλημάτων, των αιτίων που τα δημιουργούν και τα αναπαράγουν αλλά και του πού βρίσκεται η διέξοδος.
  •  Μοσχάτο - Ταύρος: Παράσταση διαμαρτυρίας με κατάθεση Υπομνήματος πραγματοποιήθηκε σήμερα
    το πρωί στους Διευθυντές της Περιφερειακής Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ του Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αττικής από την Επιτροπή Αγώνα Μοσχάτου-Ταύρου για την κατάσταση στο χώρο της υγείας και το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή. Παράλληλα η Επιτροπή Αγώνα Μοσχάτου-Ταύρου καλεί το λαό του Μοσχάτου-Ταύρου, να πάρει μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την Υγεία, στις 6.00μμ, στην Πλατεία Ομονοίας