Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΓΥΝΑΙΚΑ:ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ - ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ

Στο θέμα της κοινωνικής προστασίας της μητρότητας - υγείας εκδηλώνεται μια από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις της εποχής μας: Της τεράστιας επιστημονικής-τεχνολογικής δυνατότητας πρόληψης της υγείας, διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης, και του αποκλεισμού από αυτήν των γυναικών από την εργατική
τάξη και τα λαϊκά στρώματα λόγω της εμπορευματοποίησής της.
Στον καπιταλισμό η μητρότητα και η εργασία δεν μπορούν να συνδυαστούν χωρίς αντιφάσεις. Οι παροχές για την προστασία της μητρότητας, οι άδειες, τα επιδόματα, η στήριξη της μητρότητας με κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές είναι για το κεφάλαιο κόστος που περιορίζει τα κέρδη.
Ιδιαίτερα στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες με βάση την επιστημονική εξέλιξη που προλαμβάνουν μια σειρά ασθένειες, όπως το τεστ ΠΑΠ, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου, άλλες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. Η ανάπτυξη της επιστήμης δίνει τη δυνατότητα μαιευτικής περίθαλψης των νέων μητέρων και μετά από τη γέννηση του παιδιού τους, την παρακολούθησή του από παιδίατρο, τον εμβολιασμό του. Σήμερα, όμως, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων, έχει μπει όριο για τις δημόσιες και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για την πλειοψηφία των νέων γυναικών, ενώ συγχωνεύονται ή καταργούνται αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες.
Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που αφορά ένα σημαντικό αριθμό νέων γυναικών, νέων ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, καθώς ανέβηκε ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία αποφασίζουν για τεκνοποίηση, λόγω της αύξησης του χρόνου σπουδών και της συμμετοχής στην κοινωνική εργασία, αλλά και της έλλειψης κοινωνικών υποδομών. Ενώ η εξέλιξη στον τομέα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερα ζευγάρια να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια, στον καπιταλισμό αξιοποιείται αντιδραστικά.
Από τη μια, αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν ακριβά τις διαδικασίες και το κόστος των φαρμάκων. Ακόμα, οι ιδιώτες κάνουν και εμπόριο ωαρίων και σπερματοζωαρίων, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη νέων ανθρώπων για ένα εισόδημα, διαδικασία που επίσης είναι σε βάρος της υγείας των γυναικών, γιατί υπόκεινται σε ορμονοθεραπεία για να πουλήσουν τα ωάριά τους.
Από την άλλη, στο βωμό της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους και μάλιστα με το μανδύα «κοινωνικής παροχής», οι επιχειρηματικοί κολοσσοί «Apple» και «Facebook» επιδοτούν την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζομένων. Την παρουσιάζουν σαν κίνητρο παρακίνησης για την προσέλκυση περισσότερων γυναικών που θέλουν ν’ αφοσιωθούν στην «καριέρα» χωρίς να θυσιάσουν τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας. Κι όλα αυτά γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις από εταιρίες ότι οι γυναίκες είναι πιο παραγωγικές όταν δεν έχουν οικογένεια και παιδιά, που αποσπούν το ενδιαφέρον τους για την επιχείρηση. Μετατρέπουν μια επιστημονική κατάκτηση, χρήσιμη σε ειδικές περιπτώσεις για το ζευγάρι, σε στρέβλωση της χρήσης της προς όφελος του μονοπωλιακού κέρδους. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύουν συγχρόνως και στις συνειδήσεις των εργαζομένων με το παραμύθι του «καλού» εργοδότη που «αξίζει» αφοσιωμένες εργαζόμενες στους στόχους της επιχείρησης, χωρίς να θυσιάσουν και τη μητρότητα.
Όσον αφορά τον τοκετό στα δημόσια μαιευτήρια, το κόστος καλύπτεται για τις ασφαλισμένες από τα ταμεία τους. Σε συνδυασμό με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ανοίγεται ο δρόμος για την επιβολή απευθείας πληρωμών από τις ασφαλισμένες. Πολλαπλάσιο είναι το κόστος όταν πρόκειται για τοκετό σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Στον «αντίποδα» προβάλλεται ο «τοκετός στο σπίτι».
Έτσι, το επίδομα τοκετού δικαιούνται μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. Η εξέλιξη αυτή έχει διπλή σημασία:
Πρώτο, στερεί τις νέες μητέρες από το ποσό του επιδόματος που αποτελούσε μια ελάχιστη ενίσχυση και βοήθεια για ν’ αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων τις πρώτες μέρες του νεογέννητου.
Δεύτερον, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν «δόλωμα» για να παγιδεύσει τις γυναίκες ν’ αποδεχτούν τον αναχρονισμό του τοκετού στο σπίτι, ν’ αναγκαστούν να γεννήσουν στις συνθήκες που γεννούσαν πριν δεκαετίες οι γιαγιάδες τους και να υποστούν τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Ο τομέας της αναπαραγωγικής υγείας, του προγεννητικού ελέγχου, της εγκυμοσύνης και του τοκετού έχει μετατραπεί σε «φιλέτο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Υγείας.
Επίσης έχει συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας πρόνοιας και ταυτόχρονα διευρύνθηκε η επιχειρηματική και ανταποδοτική δράση, τα ερανικά συστήματα, τα προγράμματα της ΕΕ με ημερομηνία λήξης για τις ΜΚΟ, η «φιλανθρωπική», εθελοντική δράση.
της Βιβής Δάγκα