Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ο ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ:Επικύρωσε τη «συμμαχία» για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλίων των δύο χωρών

Χαμόγελα για τις «μπίζνες» και τους στόχους του κεφαλαίου των δύο χωρών, με προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας
Την πλήρη υλοποίηση του αντιλαϊκού μνημονίου έθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος ως προϋπόθεση για επενδύσεις και για διευθέτηση της «εξυπηρέτησης» του χρέους
Τα συμφέροντα των αστικών τάξεων Γαλλίας και Ελλάδας, που στην παρούσα φάση συγκλίνουν σε πολλά σημεία στο πλαίσιο των συνολικότερων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών στην Ευρωζώνη, «φιγουράρουν» πίσω από τη διήμερη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, στην Αθήνα και την υποδοχή που του επεφύλαξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα συμφέροντα αυτά, ντυμένα με το γνωστό μανδύα των «ευρωπαϊκών αξιών», αλλά και αυτοί οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας - και ειδικότερα σε σχέση με τις επιδιώξεις των κυρίαρχων τμημάτων του γερμανικού κεφαλαίου - «χρωμάτισαν» τις δηλώσεις των δύο αρχηγών, με τον Φρ. Ολάντ να εκφράζει τη στήριξη της Γαλλίας στην κυβερνητική προσπάθεια για υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και να απευθύνει εκ νέου κάλεσμα στους γαλλικούς επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλημμα και σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις δυτικές της αξίες και αρχές και γι' αυτό πιστεύω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν την ενωμένη Ευρώπη των αξιών, την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία, όλες αυτές οι δυνάμεις, είτε βρίσκονται σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Και μ' αυτή την έννοια θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας σας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθεί η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας,προσθέτοντας στα παραπάνω ζητήματα και την «πινελιά» της στενότερης κολεγιάς του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ενώ παράλληλα στηλίτευσε τις «ακραίες συντηρητικές δυνάμεις της ΕΕ» και ζήτησε «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να πετύχουμε την αναγκαία αλλαγή της Ευρώπης».
Απ' την πλευρά του, ο Φρ. Ολάντ μίλησε για «κοινή προσέγγιση για το ποια θα πρέπει να είναι η κοινή μαρτυρία των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη». «Φωτογραφίζοντας» τους ανταγωνισμούς με τη Γερμανία γύρω και από το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής, δήλωσε πως χρειάζεται πειθαρχία αλλά δεν αρκεί, αφού η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη και εγκωμίασε την κυβέρνηση που δεν εισάκουσε τις συμβουλές «διχαστικών δυνάμεων» για αποχώρηση απ' το ευρώ. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κοινή αγορά με κοινό νόμισμα, είναι δημοκρατία, ανάπτυξη... Αυτήν την Ευρώπη θέλουμε», ανέφερε.
«Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε να αποδεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων» είπε, από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας, απονέμοντας τα εύσημα στον Γάλλο Πρόεδρο για τη συμβολή του στην υπογραφή ενός ακόμα βάρβαρου μνημονίου για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Επικερδείς κολεγιές για το κεφάλαιο
Η δυνατότητα των γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων να επενδύσουν στην Ελλάδα βρέθηκε, όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο των συνομιλιών. Οπως ανέφερε ο Φρ. Ολάντ, η Γαλλία είναι ο 4ος επενδυτής στην Ελλάδα με 120 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και εξέφρασε τη φιλοδοξία «να ενισχύσει τη θέση της, να συμμετάσχει σε μεγάλα σχέδια υποδομών, στην Ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες», ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον και για τις ιδιωτικοποιήσεις, δίχως ωστόσο να επεκταθεί.
Ζήτησε ακόμα στενότερη συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού αλλά και της εκπαίδευσης, προτρέποντας σε πολλαπλασιασμό των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των ΑΕΙ των δύο χωρών.
Στο περιθώριο της συνάντησης Τσίπρα - Ολάντ, υπήρξε στο Μέγαρο Μαξίμου διυπουργική συνάντηση με αντικείμενο την προώθηση της επενδυτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης παραβρέθηκαν οι Γ. Σταθάκης, Ν. Παππάς, Αλ. Χαρίτσης και Δ. Μάρδας. Από γαλλικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, ο διευθυντής της ΕΕ στο υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης, Π. Λεβί και ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Α. Ντεζίρ.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
-- Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ.
-- Η προοπτική της συνεργασίας επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για τις από κοινού συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών, στον επενδυτικό τομέα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν οι κλάδοι του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των υποδομών και του αγροτικού τομέα.
-- Η δημιουργία κοινών επενδυτικών σχημάτων για επενδύσεις σε αναδυόμενες οικονομίες, με έμφαση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Τέλος, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας σε υπουργικό επίπεδο, για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων, μέσα σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.
Ζητάνε υποταγή του λαού στους δήμιους των δικαιωμάτων του
Οι παραπάνω συμφωνίες επιτεύχθηκαν φυσικά με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης να διαμορφώσει το κατάλληλο «επενδυτικό περιβάλλον». Ο Αλ. Τσίπρας έκανε καθαρό ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει το μνημόνιο κατά γράμμα και θα «τρέξει» τα αντιλαϊκά μέτρα που αυτό περιλαμβάνει. Δεν έκρυψε φυσικά ότι σταθερά στον προσανατολισμό του είναι η ελαχιστοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική. «Προϋπόθεση για να πετύχει η Ελλάδα και να βγει από την κρίση» υποστήριξε,«είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα. Παράγοντας όμως που κρίνει την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ειρήνη».
Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε «παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης». Υπερασπιζόμενος... την επιτυχία του μνημονίου, ανέφερε ότι αυτές «αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπ' αυτήν την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης».
Υλοποιήστε την αντιλαϊκή πολιτική και... στηριχτείτε πάνω μας
Ο Γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά του, εγκωμίασε το γεγονός ότι «τρία διαδοχικά κοινοβούλια ψήφισαν προγράμματα στήριξης», δεσμευόμενος για «συνεργασία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και επιστροφή της ανάπτυξης». Επιβεβαιώνοντας ότι οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις είναι όρος για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ανεξαρτήτως μνημονίων, τρόικας κ.τ.λ., πρόσθεσε πως «και στη Γαλλία χρειαζόμαστε τέτοιες μεταρρυθμίσεις», πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι δύσκολες, ιδιαίτερα όπως είπε αυτή που έρχεται για «εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού», αλλά αναγκαίες«για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ελλάδας».
«Βεβαίως, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μου φαίνεται θεμιτό αυτό. Μα δεν αμφισβητεί η Ελλάδα κάτι τέτοιο. Αυτό που ζητεί η Ελλάδα είναι να υπάρξει μια μέθοδος, ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία (...) Και αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες σήμερα είναι αυτά τα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση», ανέφερε, παρεμβαίνοντας στο θέμα που παρουσιάζεται ως «αγκάθι» στην τρέχουσα φάση των αντιλαϊκών παζαριών της ελληνικής κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
«Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της, θα ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Καταλαβαίνετε ότι εδώ πρόκειται για ευρωπαϊκές δεσμεύσεις», πρόσθεσε.
Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά και να καλλιεργηθούν αυταπάτες στο λαό ότι έχει λαμβάνειν, υπενθύμισε τη διευθέτηση για την «εξυπηρέτηση» του κρατικού χρέους εφόσον υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, αλλά και τα δισεκατομμύρια για τη στήριξη επενδύσεων, ενώ χαρακτήρισε τις επόμενες βδομάδες καθοριστικές για να «ξεκαθαριστεί η αβεβαιότητα, να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και η άρση του ελέγχου κεφαλαίων».
Σε ό,τι αφορά τη δράση που αναπτύσσουν οι ιμπεριαλιστές στην ευρύτερη περιοχή και στην οποία μέχρι τα μπούνια έχει χώσει τη χώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της εγχώριας αστικής τάξης, ο Φρ. Ολάντ χαιρέτισε την κοινή δέσμευση των δύο χωρών για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και την επίτευξη της σταθερότητας.
Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της και να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της Γαλλίας να στηρίξει έμπρακτα τη συνοριοφυλακή και τη Frontex.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015